Almere maakt ruim baan voor naaktrecreanten

Persbericht NFN

Het is zover: na twee jaar lobbyen door NFN en de Almeerse naturistenverenigingen is er vanaf vandaag weer een stukje strand in Almere waar je bloot van de zon kan genieten. Naaktrecreanten kunnen daarvoor terecht op het zuidelijke deel van het Almeerderstrand.

Het College van Almere heeft besloten het hondenuitlaatstrand in Almere in te krimpen, waardoor er ruimte vrijkomt voor naaktrecreatie. NFN, de landelijke belangenorganisatie voor naaktrecreanten, is natuurlijk blij met dit besluit. De gemeente komt hiermee namelijk tegemoet aan de wens van NFN en de Almeerse naturistenverenigingen De Waterlelie en Chamavi om een tijdelijk naaktstrand in te richten. Samen met vaste bezoekers van het Zilverstrand voerden zij al sinds najaar 2013 onderhandelingen met de gemeente over een tijdelijke locatie.

In juni kwamen de gesprekken tussen de gemeente, NFN en de andere naturistische partijen in een stroomversnelling. De gemeente handelde vervolgens snel, met in elk geval een naaktstrand voor de rest van dit zomerseizoen tot gevolg. Het strand is kleiner dan het voormalig naaktstrand op het Zilverstrand, maar biedt in elk geval een goede tijdelijke uitkomst voor de vele naaktrecreanten in Almere en omgeving. Voorheen konden naaktrecreanten terecht op het Zilverstrand, maar die locatie is al sinds 2013 gesloten in verband met de verbreding van de snelweg A6.

Door het zomerreces was er geen tijd meer het betreffende stuk strand officieel aan te wijzen als naaktstrand. In de praktijk is zo’n officiële benoeming ook niet nodig. Net als op elk naaktstrand gelden hier de regels van goed gedrag. Bovendien is het recht op naaktrecreatie juridisch geregeld. In Nederland kun je volgens de wet op elke daarvoor geschikte plek bloot zonnen. Dat je daarbij niet zichtbaar bent vanaf de openbare weg, de meeste andere bezoekers ook naakt recreëren of hier geen problemen mee hebben, zijn de belangrijkste criteria.

Nieuws