Sporten

Bloot sporten: waarom niet?

De oude Grieken en Romeinen wisten het al: mens sana in corpore sano mens sana(een gezonde geest huist in een gezond lichaam). Geen (aards) leven zonder een stoffelijk lichaam. Houd het dus gezond en doe aan sport.

evenwichtGrieken deden dat op speciaal aangelegde plaatsen: gymnasia. Plaatsen waar je bloot (Grieks: gymnos) was en na afloop discussieerde met anderen over allerlei meer of minder gewichtige zaken, dus ook een plek voor lering.

Dat de oude Grieken sport in hun blootje bedreven is natuurlijk bekend: talloze vaasschilderingen getuigen hiervan. Ook antieke munten laten dit zien. Aspendos, een stad in Ionië heeft tijdenlang worstelaars afgebeeld op hun munten. Toen Griekenland in 1999 de wereldkampioenschappen worstelen organiseerde, hebben ze ter ere daarvan een 100 drachme munt uitgegeven met die zelfde antieke (blote) worstelaars. Ook voor beeldhouwers zijn worstelaars altijd interessant: lichamen in gebogen houdingen met gespannen spieren zijn een goede oefening qua anatomie!
Maar dit terzijde; naturisme vraagt echt niet om een perfect lichaam.

Qua klimaat is Nederland geen goed land voor ‘gymnos’-sporten, maar binnen kan dat wel. Bloot in het oude Griekenland was normaal, echter vandaag de dag niet in Nederland.

worstelen, voorzijde100 drachmes 1999worstelen, keerzijde

Wij beoefenen geen contactsport, maar sporten wel in ons blootje. Geen bezwete kleding, geen hinder van plakkende kledij. Minder zweet zelfs want lichaamswarmte kun je bloot beter kwijt. En het weinige zweet ben je na afloop zo kwijt met een douche. Bloot sporten is echt een bijzonder ervaring en werkt verslavend.

Je zou, net als de atleet op de penning uit 1935 hiernaast, Ere rondje
na afloop telkens een ererondje met wat bloemen maken!

Ook bloot discuswerpen is geliefd als onderwerp voor beeldhouwers, al sinds de Griekse beeldhouwer Myron (5e eeuw v. Chr.). Hier een Spaanse muntje ter ere van de Olympische spelen in 1992 te Barcelona.

25 pesetas 1990